Sunday, 19 May 2013

Hala Tuju



Ahaa dah lama jari jemari tak menari secara pantas lagi giat atas keyboard ni maka aku pun kelangsian idea untuk kasi ayat jadi bunga bunga ohh ayat mesti tak mau kalah . Menyepi di dunia blogger tak semestinya menyepi langsung di alam nyata . So memandangkan aku ni pon haa SPM leavers banyak menda kena settle tambah tambah bila kau sememangnya seorang anak dara kena la buat keja rumah tu lain la kalau kaya sangat kan ada maid . Aku takda maid maka kerja rumah aku kerjakan jugak sampai tangan kasar ! Tapi tangan I tak kasar lagi pun ok jaa ni lembut lagi . HEHE . *lepas ni habislah la aku kena bash bila member baca entry ni . K aku gurau je tadi .



Hala tuju . Bila pikir pikir balik memang sah orang akan gelakkan aku isk sedihnyaa . Yela spesies aku mana pernah ambil kisah pasal belajar ni tau nak main aje . Fikiran orang kita mana dapat baca . Otak lain lain . Semua boleh berjaya cuma rajin ke malas tu je .



Punya la pepanjang gitu aku mukadimah sampai third paragraph baru masuk cerita mungkin aku mampu untuk dijadikan pemberi bed time story kepada anak/husband I nanti kalau kalau dorang tak lena tido ke apa . Actually I created this new entry is about to explain the hows and whys of______ . so as for me , I got two offered which is matriculation college (sc. programme) and UniMaP ( diploma of computer engineering ) . Both is at north of Peninsular of Malaysia . I'm never got a chance to went there before plus I have no one that I knew there even my close one . oh sorry I have the only friend live there . And yeah of course my head was spinning round . How could I choose ??! By the conclusion I have made review+revision from the internet , friends , seniors , and families . The majorities are matriculation college ! wow theres so much confidence they put on me to pick up all the tough subjects. A hug of thanks for you guys to believe me again . And im sorry I have done something wrong before, too much play around during class .


Flashback zaman sekolah dulu, masa extra class subjek sejarah . Klau dah sejarah tu kena la paham tahap mengantuk petala kelapan tambah tambah lagi buat masa petang . Nak dijadikan cerita ni lagi maka aku ambil keputusan kata kat cikgu nak keluar p toilet konon la nak cuci muka tapi aku pergi menyimpang (ponteng namanya) ke kelas bawah (kelas yg tak jadi aku tukar) . Duduk lepak dengar mp3 dengar gossip sembang kencang ngan dorang semua ya Allah kalau kantoi memang padah kena bawa jumpa bhgn pentadbiran . Timing elok je kelas dah habis aku naik kelas sesenyap sbb nak elak dari cikgu tp sayang kantoi ngan sorang ni nasib baik dia tak kecoh . Kalau cakap subjek sejarah ni memang la aku nombor satu mcm babun perangai cikgu malas layan pertanyaan aku, katanya soalan aku tak pernah tak merapu . Alhamdulillah malas malas aku baca sejarah pun boleh A- lagi SPM. Oh same goes to my brother, balik rumah cakap kat mak sejarah itu la ini la tapi A+ jugak . Tak paham sungguh . I guess something, if I have completed answer of the History paper maybe me too would get an A+ tapiiiii aku p bantai tinggal around 10 marks begitu saja. Biar je la haih sapa suruh tak study, apa yang lepas biarkan berlalu.



Imma voluntary to tell that to make you know how was I am actually . Do I deserved to become one of matriculation's student ? Lets move on . Nothing is impossible . So bagi meyakinkan lagi untuk aku face up semua dugaan matrik meh aku nak explain apa yang diperkatakan -
"Kena struggle sebab jadual dia sangat pack. In average pukul 8.00 pagi sampai 4 petang non stop class dan lab, dan rehat 1-2 jam saja. Bergantung pada jadual"

aku dulu dok SP tetiap hari pukul 7 dah kena kosongkan asrama, jemaah subuh kena pergi kalau tak kena rotan . Pembelajaran mula 7.30 sampai 1.50. rehat sampai pukul 3 sebab pukul 3.10 dah ada extra class sampai pukul 4.30(paling awal) . Malam ada kelas dari pukul 9-10.30/11. BAGUSSSS ! memang sempat pun nak siapkan homework. satu subjek homework melampau tapi aku tak pernah kisah pun sebab aku MALAS HAHAHA kalau pandai cover tak kantoi la kan . JADUAL SEKOLAH AKU DULU LAGI PACK DARI MATRIK. Harap maklum . Jahatnya aku ni haa sedar pun . Break untuk lunch + solat tu selalu terkejar kejar, cikgu subjek last kekadang lepas lewat plus minus nak kena beratur lagi kan masa ambil makanan . Maknanya rehat at noon tu takda maknanya relax. Sempat sedut angin luar kelas sambil lalu je. Akan tetapi jangan risau kekadang kami goreng jugak cikgu cakap ada kelas la itu la ini la . Bijaksana sungguh kami . Hehe. So aku rasa takda terkejut sangat nanti dengan jadual sana, In shaa Allah :)
"Sijil matrik tu tak laku even dapat result gempak kababoom sekalipun. Tak layak pun nak apply kerja, sijil SPM jugak laku"
Apa yang penting kena betulkan niat dulu. Sememangnya kena tahu kalau nak masuk matrik tu sbg express point untuk sambung degree cecepat bukan takat belajar situ setahun dua je terus dapat kerja .
Note to myself and others yg study di matrik, ni aku dapat peringatan awal je la dari senior ex student matrik. Dia pesan bila dah keluar matrik sambung degree berbekalkan pointer gempak sekalipun jangan buat bangga sangat sebab bila dah continue degree, budak matrik je yang nampak lambat sikit belajar berbanding budak diploma+STPM sebabnya matrik berapa lama la sangat masa belajar/apa yg dipelajari compared bebudak lain. Ok tu je yg aku tau ntah betul tidak. Whenever we went to, tak payah berlagak ! mudah kan .


1 comment: